Parfumul, vulgarizat astazi cu epitetul de “deodorant”, isi are o obarsie pe cat de veche, pe atat de nobila. Tamaia, cel mai vechi odorizator amintit de izvoarele istorice, a fost descoperita de mesopotamieni acum patru milenii si folosita indeosebi in ritualuri religioase.
In Grecia antica, parfumurile au inceput sa aiba o conotatie, oarecum, mai mondena. Potrivit lui Homer, chiar zeii Olimpului i-au invatat pe oameni secretele fabricarii si folosirii parfumurilor, pentru a le folosi in viata de toate zilele.
Cea mai veche fabrica de parfumuri din lume dateaza din anul 4000 iChr si a fost descoperita intr-un sit arheologic la Pyrgos- Makroraki, una din insulele din Cipru- Grecia.
In timp ce Egiptul scanteiaza de straluciri pretioase, Grecia homerica nu cunoaste decat grijile ritualice ale ospitalitatii si toaletei. Baile parfumate cu ambrozie, masajele cu uleiuri puternic mirositoare sunt suficiente pentru infrumusetarea eroului si eroinei homerice. Idealul Greciei arhaice nu rezida nici in toaleta corpului, nici in impodobirea lui artificiala, ci in armonia care rezulta din potrivirea intregului si a partilor.
Fiecare societate a creat un ideal de frumusete inspirat din cosmogonia sa, din mitologie si din relatia pe care o intretine cu natura. Conform mitologiei, frumusetea feminina se afla sub tutela Afroditei, armonioasa si blanda. Afrodita ar fi creat primul parfum…o picatura din sangele ei si un sarut al fiului ei, Eros, ar fi dat trandafirului aroma si stralucirea de azi.
În descrierea unui faimos banchet, Hipocrate prezintă ceremonialul purificării mâinilor, realizat cu parfumuri, fiecare invitat folosind un vas de aur sau de alabastru cu apă înmiresmată. Pe măsură ce invitaţii mâncau, o boare delicată de arome se răspândea în aer. Porumbei albi cu aripi impregnate în parfumuri scumpe zburau deasupra invitaţilor, lăsând arome în aer.(sursa)
Octavian Coifan vorbeste despre aurul lichid al vechilor greci- cosmeticele naturale cu arome mediteraneene:
"Uleiurile mitice ale Greciei
Prin macerarea florilor, frunzelor sau radacinilor in uleiuri de migdale, masline sau in vin dulce, s-au obtinut renumitele parfumuri de trandafir sau de Cipru. Homer vorbeste de elaion sau ulei si face asemanarea cu ambrozia. Hipocrate recomanda folosirea uleiului de trandafir si de crin pentru atenuarea ridurilor. Uleiurile grecesti, cu precadere cel de maslin, erau exportate in intreaga Mediterana. Ele erau pastrate in diverse tipuri de vase dintre care cele mai cunoscute sunt amforele si pentru uleiurile pretioase lekythoi. Uleiurile erau folosite de atleti in timpul antrenamentelor sportive. Uleiul de masline poate fi folosit la macerea altor plante si extragerea de principii active. Maslinele proaspete zdrobite pot sta la baza unor masti de fata hranitoare.
Uleiul de masline obtinut din fructele presate este larg raspandit in intreaga Mediterana iar ramura de maslin este simbol de pace si longevitate. Contine acizi grasi nesaturati si vitamina E avand proprietati de restructurare, cicactrizare si face pielea mai supla. Uleiul de masline sta la baza a numeroase produse cosmetice, de la creme la sapunuri sau produse pentru par.
Floarea soarelui, denumita dupa cea care s-a indragostit peste masura de zeul Helios, produce un ulei bogat in acizi grasi esentiali cu proprietati hidratante si protectoare. Un activ calmant se obtine din extractia semintelor dupa ce au fost presate.
Uleiul de masline, floarea soarelui sau cel de migdale dulci pot sta la baza a numeroase unguente si balsamuri inspirate de traditia greaca." (sursa)
Cine a vizitat Grecia, cu siguranta i-a cunoscut vraja si minunile si aromele si urmele trecutului ce se intalnesc la tot pasul...Probabil exista si alte tari mai frumoase, dar in niciuna ochiul si sufletul vizitatorului nu raman captivate ca in Grecia. Inca nu mi-am putut explica farmecul si misterul acestei tari, unde gasesti reunite toate contrastele care coexista in ansamblul bazinului mediteraneean, doar le-am simtit cu atata profunzime, incat mi-as fi dorit sa ma nasc acolo...amestecul armonios dintre vechi si modern lasa vizitatorul sa planeze intre realitate si fantezie, pana cand il face sa impace lunga istorie a tarii cu prezentul sau viu. Spiritul Greciei antice, care a influentat secole de-a randul umanitatea, poate fi gasit pretutindeni in Grecia contemporana. El traieste inca.
La Mirela gasiti mai multe parfumuri care amintesc de aromele antichitatii; eu va spun cu mana pe inima ca parfumul care mie imi evoca Grecia antica este Organza- Givenchy. Probabil designul genial al sticlei proiectate de Serge Manseau este de vina pentru aceasta asociere... Un parfum mitic si senzual, care celebreaza eternul feminin, care pune in valoare feminitatea oricarei femei, trezind la viata zeita ce se ascunde in inima fiecareia dintre noi...
Mai multe povesti despre parfumurile misterioase ale antichitatii, la Mirela!
hedonismul Greciei Antice transpare ca o placuta aroma printre randurile tale...
RăspundețiȘtergereparfumul pe care il gasesc aici la tine e ca un firisor de aur care face legatura intre zei si oameni...firava dar puternica legatura...
imi place mult Organza dar cel negru-pentru mine cel putin-este mai puternic si mai intens...este un parfum deosebit si asa cum frumos ai spus tu,pune in valoare feminitatea fiecareia dintre noi...
Mi-a plăcut enorm articolul tău! Îmi place mitul apariței parfumului de tarndafir, ce poate fi mai frumos? Iată un parfum care pare a fi teribil:”Prin macerarea florilor, frunzelor sau radacinilor in uleiuri de migdale, masline sau in vin dulce, s-au obtinut renumitele parfumuri de trandafir sau de Cipru.” divin! :)
RăspundețiȘtergereDragă Florentina, uimitor câte articole bune am citit la acestă temă, și mă bucur pentru fiecare. Pe toate le vei găsi pe facebook la pagina Clubului Poveștii Parfumate. Te îmbrățișez! :)
Intotdeauna ma bucur cand si altii recunosc faptul ca (aproape) nimic nu-i nou sub soare...
RăspundețiȘtergereSa aveti bucurii !
Şi aici un articol interesant despre parfumuri...
RăspundețiȘtergereDraga Florentina, am savurat articolul tau cuvant cu cuvant, simtind parca taote acele miresme de uleiuri sau de parfumuri.
RăspundețiȘtergereFoarte frumos!
Grecia e minunata, nu te contrazic. Am fost, am vazut, mi-a placut, asa, ca o parafraza. Insa si Egiptul este la fel de minunat. S-ar putea face intrecere intre ele :)
O duminica placuta!